Μπαρμπούτα

resized

Μπαρμπούτα
 
Βέροια

Η Μπαρμπούτα αποτελούσε την εβραϊκή συνοικία της Βέροιας. Η περιοχή βρίσκεται στο Βορειοδυτικό μέρος της πόλης πολύ κοντά στην κεντρική αγορά της Βέροιας πίσω από τα δικαστήρια. Ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια της περιοχής υπάρχει και η Συναγωγή των Εβραίων στην οποία λέγεται πως δίδαξε το Ευαγγέλιο ο Απόστολος Παύλος. Το εβραϊκό στοιχείο είναι έντονο και σε πολλές οικίες υπάρχουν εβραϊκές επιγραφές.

Σήμερα στα κτίρια της περιοχής έχουν γίνει αναπλάσεις και αναπαλαιώσεις με αποτέλεσμα να συνθέτουν μια πολύ όμορφη και γραφική ατμόσφαιρα. Πολλά από τα κτίρια που αναπαλαιώθηκαν στεγάζουν διάφορες υπηρεσίες όπως είναι τα αρχεία του κράτους και το Διεθνές Ινστιτούτο Παραδοσιακής Αρχιτεκτονικής.

Τον οικισμό συντροφεύει ο ποταμός Τριπόταμος που σε συνδυασμό με την παρουσία του πράσινου προσφέρει μια ανάσα δροσιάς στον επισκέπτη το καλοκαίρι. Στην περιοχή υπάρχει πεζόδρομος, cafe και ομώνυμη βρύση που σύμφωνα με την παράδοση όποιος περαστικός πιει νερό παντρεύεται Βεροιώτισσα και παραμένει στην πόλη.