Άρθρα - Forum

Απόψεις για την αποτελεσματικότητα του μνημονίου

resized

ΡΟΝΑΛΝΤ ΓΙΑΝΣΕΝ Ελλάδα - ΔΝΤ: Ποιος σώζει ποιον

«Η παρέμβαση του ευαγούς ιδρύματος αποτελεί κίνδυνο για τους λαούς όλης της Ευρώπης» εκτιμά ο Ολλανδός οικονομολόγος


Τι λέει; «Σε τρία χρόνια από σήμερα η Ελλάδα θα κληθεί να αντιμετωπίσει ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα, ενώ η απασχόληση και η οικονομική ανάπτυξη θα έχουν θυσιαστεί. Το μόνο που θα αλλάξει με το πακέτο διάσωσης είναι η ιδιοκτησία του χρέους. Το ελληνικό χρέος στην ουσία μεταβιβάζεται από τους ισολογισμούς των τραπεζών στους προϋπολογισμούς των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων- και ο πραγματικός στόχος της επιχείρησης είναι η διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών... από την πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας» γράφει χαρακτηριστικά στην εισαγωγή του.


Mark Weisbrot: Υπάρχει και άλλος δρόμος

ο κ. Weisbrot δε διστάζει να χαρακτηρίσει «αυτοκτονικό» για την ελληνική οικονομία το δημοσιονομικό πρόγραμμα λιτότητας που έχει συμφωνηθεί.

Αυτό που επισημαίνει σε όλους τους τόνους είναι ότι τα επώδυνα μέτρα περικοπής μισθών και επιβολής φόρων λειτουργούν επιβαρυντικά για την αγοραστική δύναμη, η οποία εκ των πραγμάτων περιορίζεται με αποτέλεσμα να περιορίζονται κατʼ επέκταση και τα δημόσια έσοδα και η οικονομία να περιπίπτει σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση.Εκτιμάει επίσης ότι οι προοπτικές για το επόμενο διάστημα δεν δείχνουν ότι υπάρχει φως για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το τούνελ στο οποίο έχει εισέλθει και επικαλείται μάλιστα τις δυσοίωνες εκτιμήσεις του ίδιου του ΔΝΤ. Λέει ότι οι προβλέψεις για την κλιμακούμενη αύξηση του δημόσιου χρέους στο 244% από το 115% που είχε η Ελλάδα το 2009, η περαιτέρω αρνητική ανάπτυξη που προβλέπεται να κλείσει το 2010 από μείον 2% σε μείον 4%, σε συνδυασμό με την δραματική συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 5,3% τους πρώτους έξις μήνες της τρέχουσας χρονιάς είναι μάλλον αρνητικά παρά θετικά σημάδια για τον δρόμο στον οποίον βαδίζει η ελληνική οικονομία.Διαβεβαιώνει μεταξύ άλλων ότι το πρόγραμμα αυτό που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να δουλέψει και να επιφέρει αποτελέσματα για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση ενώ το χειρότερο όλων, όπως λέει, είναι ότι η χώρα θα πληρώσει ένα πολύ βαρύ το τίμημα του κοινωνικού κόστους και της αποσάθρωσης του κοινωνικού ιστού, χωρίς κανείς να εγγυάται ένα καλύτερο αύριο.Louis Woodhill

Με ιδιαιτέρως αιχμηρή γλώσσα, ο σχολιαστής του Forbes, Louis Woodhill, αναφέρεται στην…

περίπτωση της Ελλάδας και του χρέους της, υποστηρίζοντας ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία από τη Eurostat, η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από τη χρεοκοπία.

«Κάνοντας ένα παζάρι με το «διάβολο της διάσωσης» με αύξηση των φόρων στο όνομα της «λιτότητας», η Ελλάδα ενεπλάκη σε ένα φαύλο κύκλο οικονομικού θανάτου, από τον οποίο δεν υπάρχει διέξοδος, παρά μόνο η πτώχευση», τονίζει ο αρθρογράφος και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και στον Αμερικανό πρόεδρο:

Η πολιτική της λιτότητας είναι μία χαμένη υπόθεση, λέει ο αρθρογράφος του Forbes, καθώς η υψηλή φορολογία πνίγει την οικονομική ανάπτυξη, η οποία είναι ο μόνος τρόπος να υπάρχουν έσοδα.

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

"Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ χαρακτηρίζει επίσης κολοσσιαίο το έργο που έχει κάνει ως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση και επισημαίνει ότι, παρά την ιδιαίτερα διαδεδομένη στην κοινή γνώμη εντύπωση ότι οι χώρες της Ευρωζώνης ξοδεύουν τα λεφτά των φορολογουμένων τους για να ενισχύσουν την Ελλάδα, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική: προς το παρόν τα κράτη της Ευρωζώνης εισπράτουν τους τόκους που έρχονται από την Ελλάδα".


Γιώργος Δελαστίκ: "Εφιάλτης το 2010,κόλαση το 2011!"

Ακραίος νεοφιλελεύθερος

Πέρα από διάφορα φληναφήματα δημαγωγικού χαρακτήρα που αποσκοπούν στην πολιτική παραπλάνηση αφελών και ηλιθίων, ο Γιώργος Παπανδρέου έχει σαφέστατη πολιτική, την οποία υπηρετεί με συνέπεια. Είναι φορέας της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης αντίληψης, βάσει της οποίας πρέπει να φτωχύνουν όσο το δυνατόν περισσότερο όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες – ει δυνατόν όλοι!

Η λογική της άποψης αυτής συνίσταται στο ότι με μηδαμινούς μισθούς, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με φθηνές τιμές υπηρεσιών και ακινήτων, θα έρθουν ευρωπαϊκά και αμερικανικά κεφάλαια να αγοράσουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα, όπως κάνουν στην Κίνα, στο Βιετνάμ, στην Ινδονησία και σε πληθώρα άλλων τριτοκοσμικών χωρών.

Αυτή την «κινεζοποίηση» της Ελλάδας θέλει να προωθήσει ο Γιώργος Παπανδρέου με την πολιτική του. Γιʼ αυτό μειώνει τους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα, γιʼ αυτό θέλει να καταργηθεί ο κατώτατος μισθός, γιʼ αυτό μειώνει κατά 25% τις ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων, γιʼ αυτό θέλει να διαλύσει τη δωρεάν δημόσια παιδεία και υγεία και να τις ιδιωτικοποιήσει κ.λπ.

Βασίλης Βιλιάρδος Οικονομολόγος

Κυριακή, 12 Ιουνίου 2011

Καταρχάς λοιπόν, είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα είναι εγκλωβισμένη σε μία βαθιά ύφεση... Τα δραστικά μέτρα λιτότητας δε (μειώσεις δαπανών και μισθών), καθώς επίσης οι υπερβολικές αυξήσεις της φορολογίας, περιορίζουν ακόμη περισσότερο το ΑΕΠ μας - γεγονός που δυσχεραίνει επί πλέον τις προσπάθειες μείωσης των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και την αποτελεσματική εξυγίανση της οικονομίας μας.

Στα πλαίσια αυτά η «Τρόικα», οι δυτικές δυνάμεις δηλαδή, οι τοκογλύφοι και το ΔΝΤ, θέλουν να μας υποχρεώσουν να εκποιήσουμε τη δημόσια περιουσία μας, υπαγορεύοντας στην κυβέρνηση μας ένα ευρύτατο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο συμπεριλαμβάνει όλες τις κερδοφόρες, κοινωφελείς και μη επιχειρήσεις, καθώς επίσης τεράστιες εκτάσεις γης, άδειες εκμετάλλευσης κερδοφόρων υπηρεσιών, δικαιώματα στο υπέδαφος και πολλά άλλα – έναν κυριολεκτικά τρομακτικό «πίνακα ξεπουλήματος», ο οποίος συνοδεύει το «μεσοπρόθεσμο υποτέλειας και κατοχής» που κατέθεσε η κυβέρνηση.

Δημήτρη Καζάκης Οικονομολόγος – Αναλυτής

Ξεπούλημα αίσχους

Με άλλα λόγια, η φιλοσοφία της τρόικας είναι απλή. Θα πρέπει διαρ­κώς να υιοθετούνται απανωτά μέτρα, που ξέρουν εξαρχής ότι δεν μπορούν να συγκρατήσουν το χρέος. Όμως οδηγούν την κοινωνία στην απελπι­σία και σε κατάσταση τέτοια που μπο­ρεί να δεχτεί πιο εύκολα εκβιασμούς και πιέσεις. Κι όταν έχει προχωρήσει το ξεπούλημα, τότε ίσως να συζητή­σουν κάποια αναδιάταξη, που εκ προ­οιμίου ξέρουν ότι δεν μπορούν να την εφαρμόσουν σε ολόκληρο το δημό­σιο χρέος της Ελλάδας.

Έτσι λοιπόν στήθηκε το σκηνικό για τη δεύτερη φάση της πέμπτης ιστορικά χρεοκοπίας της Ελλάδας. Μέτρα, μέτρα και μέτρα, μαζί με γενικευμέ­νο ξεπούλημα.

Γιάννης Βαρουφάκης (Οικονομολόγος)

"Η δανειακή συμφωνία που αιτήθηκε η κυβέρνησή μας δεν θα αποτελέσει σε καμία περίπτωση διάσωση για την Ελλάδα. Το όλο πακέτο που παρουσιάζεται ως πακέτο διάσωσης (bail out) έχει σχεδιαστεί εσφαλμένα και θα αποδειχθεί καταστροφικό ως προς το αποτέλεσμα. Είναι εσφαλμένο επειδή η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα φερεγγυότητας το οποίο δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να αντιμετωπιστεί φορτώνοντάς μια υπό πτώχευση χώρα με ένα νέο, τεράστιο, ακριβό δάνειο. Και θα αποδειχθεί καταστροφικό επειδή θα δώσει το έναυσμα σε μια αλυσίδα εξ ίσου προβληματικών πακέτων διάσωσης για άλλες χώρες της ευρωζώνης τα οποία θα βαθύνουν την κρίση του ευρώ και θα αυξήσουν υπερβολικά το κόστος επίλυσής της. Αν διασώζει κάποιους, αυτές είναι οι γερμανικές, γαλλικές και ελληνικές τράπεζες με τρόπο που, στο μέλλον, θα δίνεται ως παράδειγμα προς αποφυγή σε περιπτώσεις που μια νομισματική ένωση απειλείται από αντίστοιχη κρίση. Ο συνδυασμός (α) των κατ' εξακολούθηση αναποτελεσματικών δανείων, και (β) πολιτικών σκληρής λιτότητας εν μέσω ραγδαίας ύφεσης θα αποδειχθεί ως μια μορφή εκ προμελέτης αποδόμησης της ευρωζώνης. Το αποτέλεσμα θα είναι η ενίσχυση της Κρίσης στην Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην ευρωζώνη." (BBC Radio 4, 23η Απριλίου 2010).
9 χρόνια πριν