Άρθρα - Forum

Ατυχής η επιλογή λέξεων από τη κυβέρνηση.

resized

Για όσους δεν το έχουν καταλάβει μαζί με την κυβέρνηση έχουν αλλάξει και οι λέξεις. Από την προηγούμενη εβδομάδα η τρόικα” ονομάστηκε “Θεσμοί”, το μνημόνιο “Συμφωνία” και οι δανειστές “Εταίροι”. Οι λέξεις όμως μπορεί να προκαλέσουν κάποια σύγχυση.
Για παράδειγμα σε τίτλο άρθρο “Τι περιλαμβάνει η λίστα Βαρουφάκη προς τους θεσμούς” υπάρχουν τα εξής προβλήματα:

Ο θεσμός είναι κάτι που έχει τεθεί, και ισχύει ως δίκαιο. Δεν είναι πρόσωπο οπότε δεν μπορείς ούτε να αναφέρεσαι σε αυτόν ούτε να του στέλνεις λίστα και πολύ περισσότερο email.

H λέξη “Συμφωνία” από την άλλη δε δείχνει τη σοβαρότητα που της πρέπει. “Συμφωνία” έχουμε μεταξύ φίλων όχι μεταξύ κρατών και πολύ περισσότερο μεταξύ δανειστή και οφειλέτη όπου μπαίνουν υπογραφές και δεσμεύσεις. Όσο για τη λέξη “Εταίροι” καταλαβαίνω την προσπάθεια να εξευμενίσουμε την κατάσταση αλλά από την άλλη θα πρέπει να αποδοθεί και ένα κύρος στις σχέσεις κυριάρχου και κυριαρχούμενου.

Ελπίζουμε η επόμενη κυβέρνηση να κάνει καλύτερη επιλογή λέξεων μια που είναι κατανοητό πως οι λέξεις δεν μπορούν να αλλάζουν κάθε λίγο και λιγάκι και όπως και ένα brand name θα πρέπει να έχουν ένα ά κύκλο ζωής.
4 χρόνια πριν