Άρθρα - Forum

Θα μπορούσε μια αλλαγή γραμματοσειράς να σώσει την οικονομία;

resized

Μελετώντας τρόπους για τη μείωση της χρήσης χαρτιού και μελανιού στο σχολείο του, ένας 14χρονος έφηβος υπολόγισε ότι μία απλή... αλλαγή γραμματοσειράς (από Times New Roman σε Garamond) μπορεί να οδηγήσει οργανισμούς και επιχειρήσεις στο να εξοικονομήσουν πάρα μα πάρα πολλά χρήματα, όσον αφορά αυτά που ξοδεύουν για τα μελάνια των εκτυπωτών τους κάθε χρόνο, όπως μεταδίδει σχετικά το CNN.
http://www.digitallife.gr/change-font-save-millions-65035

Το θέμα έχει συζητηθεί στην Αμερική τον τελευταίο μήνα και έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Σύμφωνα με τον έφηβο επειδή η γραμματοσειρά Garamond έχει πιο λεπτές γραμμές, χρειάζεται να ξοδευτεί λιγότερο μελάνι για το ίδιο κείμενο. Αν λοιπόν η κυβέρνηση άλλαζε στα εκατομμύρια έγγραφα που εκτυπώνει κάθε χρόνο τη γραμματοσειρά θα εξοικονομούσε αντίστοιχα και εκατομμύρια δολάρια.
Είναι σωστή αυτή η εκτίμηση; Θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα;

Καταρχήν υπάρχει ο τεχνικός αντίλογος. Δηλαδή κατά πόσο οι υπολογισμοί του 14χρονου Suvir Michandani είναι σωστοί;
Για το θέμα αυτό μπορείτε να διαβάσετε στα αγγλικά το παρακάτω
http://www.webdesignerdepot.com/2014/04/could-switching-fonts-really-save-the-us-government-400-million/

Το πρόβλημα με τους υπολογισμούς του 14χρονου εντοπίζεται στο γεγονός πως επειδή η γραμματοσειρά Garamond έχει πιο λεπτές γραμμές πιθανό να χρειαστούν μεγαλύτερα γράμματα για να είναι το κείμενο το ίδιο ευανάγνωστο όπως πριν. Έτσι η οικονομία στο μελάνι είναι μικρότερη.
Από την άλλη οι υπολογισμοί του νεαρού βασίζονται στον υπολογισμό του κόστους σε μικρές συσκευές εκτύπωσης οι οποίες έχουν μεγαλύτερο κόστος από τους μεγάλους λέιζερ εκτυπωτές που χρησιμοποιούν τα Αμερικάνικα ιδρύματα.

Μήπως όμως τελικά υπάρχει μια υπερεκτίμηση των ωφελειών από τέτοια είδους μέτρα λιτότητας;

Για παράδειγμα ας υποθέσουμε πως όντως το να χρησιμοποιήσεις πιο λεπτή γραμματοσειρά, η οποία όμως με κάποιο τρόπο να είναι το ίδιο ευανάγνωστη, εξοικονομεί όχι 400 αλλά 10 εκατομμύρια δολάρια.
Τι σημαίνει ακριβώς αυτό;

Στην ουσία σημαίνει ότι θα χρειαστεί να παραχθεί λιγότερο μελάνι και άρα εξοικονομείται σίγουρα ο χρόνος εργασίας που θα χρειαζόταν να παρασκευαστεί. Σε έναν τέλειο κόσμο αυτό θα σήμαινε περισσότερη ξεκούραση. Στον δικό μας σημαίνει πως οι εταιρίες που παράγουν το μελάνι θα είχαν 10 εκ. λιγότερα έσοδα. Αυτό σημαίνει αντίστοιχα πως αν τα έσοδα ρυθμίζουν και τη δυναμικότητα των υπαλλήλων θα είχαμε είτε μειώσεις μισθών από απώλειες χρόνου εργασίας ή και απολύσεις. Με τη σειρά του αυτό θα σήμαινε πως οι άνθρωποι που έχουν μειωμένο μισθό ή που τον έχουν χάσει τελείως δε θα μπορούσαν να καταναλώσουν με ότι έχει αυτό αποτέλεσμα στην οικονομία γενικότερα.

Με λίγα λόγια κάθε όφελος που βλέπουμε για την οικονομία σε απόλυτες τιμές θα πρέπει να εκτιμάται συνολικά. Η οικονομία ως γνωστό αποτελεί μια αλυσίδα και ως τέτοια θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται. Το να μην παραχθεί επιπλέον μελάνι αν αυτό δε χρειάζεται είναι σίγουρα θετικό από οικολογικής πλευρά. Από την άλλη το πρόβλημα στην παραγωγή δε φαίνεται να είναι ο χρόνος εργασίας μια που στην Αμερική υπάρχει πρόβλημα ανεργίας και η μείωση στη ζήτηση μάλλον θα μεγάλωνε την ανεργία παρά θα την μείωνε.
4 χρόνια πριν